Vårda dina teakmöbler

Denna vecka har vi haft teaktema i vår webbshop och varför inte avsluta det hela med tips på hur du kan vårda dina teakmöbler och förbereda dem inför säsongen? Förnuftigt är att göra detta innan inbjudningarna till släktkalaset går ut så att risken med en uppvisning av slitna möbler undviks. Det fina med utemöbler i teak är att de är relativt underhållsfria, det är helt beroende på vilken yta som eftersträvas. Väljer man att inte underhålla möblerna blir de vackrare och vackrare ju mer åren går. Det som bör göras med teakmöbler är att då och då tvätta av dem. Detta gör enklast med ljummet vatten, milt diskmedel och trasa, om det är svårborttagen smuts rengörs möblerna enkelt med rengöringsmedel från Brafab och en ren trasa

Stegen är få och mycket enkla, men för att underlätta för er har vi gjort en infografik över de stegen som behövs göras en eller två gånger per år.

Infografik_teakmöbler-02-01-01

Innan du rengör möblerna är det till stor fördel att blötlägga teaken så att ytan mjuknar en aning, därefter är det bara att rengöra med ljummet vatten, milt diskmedel och svamp/trasa. Efter rengöring är det bra att gå över möbeln och slipa ner de träfiber som rest sig upp med ett fint sandpapper. När rengöring och eventuell slipning är gjord kan teaken oljas in men detta är inte nödvändigt då det efter hand bildas en skyddande gråtonad patina, vilket gör möbeln vackrare och vackrare över tiden. Om inoljning är att önska är det viktigt att möbeln har torkat minst ett dygn från rengöring. Efter rengöring kan det uppstå mögel på möbeln vilket är helt ofarligt och normalt, detta torkas enkel av med tvättmögel som även verkar för att skydda teakmöbler från nytt mögelangrepp. Hos oss hittar du en rad olika vårt produktsortiment rengöringsmedel från Brafab och andra varumärken.


Se hela vårt produktsortiment