net_grandby_brasommarmobler

Inred matplatsen

- Dags för en uppdatering

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi tipsar om olika matgrupper för att du ska kunna inred matplatsen för just din trädgård. Det krävs inte mycket arbete för att matplatsen ska bli så där mysig och trevlig som den bara kan bli. Vi tipsar om olika matgrupper och inredning som lyfter matplatsen till nya höjder! Genom att dekorera med sidobord, ljuslyktor och kuddar kan matplatsen nå nya höjder och fungera som ett extra rum under sommren. Med plädar klarar dina gäster en helkväll ute på balkongen med skaratt, mat och härligt umgänge.

shilong_bord_brasommarmobler

paulina_vidos_brasommarmobler

Möbelserien Paulina kan kombineras i oändlighet. Hos oss hittar du de tåliga Paulina stolarna tillsammans med Vidos bord i vitblästrad teak vilket skapar en härlig matgrupp för långa kvällar i trädgården. Innan du bestämmer dig för vilken matgrupp är det några saker som är bra att tänka på.

1. Plats & form

Det allra viktigaste är kanske att tänka på hur stor yta ni har hemma, ska matgruppen placeras på balkongen, altanen eller i trädgården? Om ni är ute efter en möbel som ska stå på balkongen kan det vara bra att välja en matgrupp som är mindre och nättare i utformningen. När man mäter ytan som matgruppen ska placeras på är det alltid bra att mäta med någon centimeters marginal, så man har lite yta att spela med. Vilken form ska bordsskivan ha? Det finns flera olika matgrupper i många olika former, runda, kvadratiskta och rektangulära. Olika former på bordsskivan passar på olika platser.
Ska matgruppen stå mot en vägg, mitt ute i trädgården eller på en balkong? Om matgruppen ska placeras intill en vägg kan det vara förnuftigt att ta ett rektangulärt bord då ytan utnyttjas på bästa sätt. Om matgruppen ska placeras mitt på altanen eller på en öppen plats i trädgården kan ett runt eller rektangulärt bord med runda hörn tillföra en mjuk känsla av gemenskap. Ett rektangulärt bord får plats med mer än ett runt, dock kan ett runt bord inger mer gemenskap och vara mer inbjudan än ett rektangulärt.
bilder_circus_matbord
bilder_belfort_matbord

2. Hur många platser

När platsen och formen är bestämd är det viktigt att tänka ut hur många platser som behövs. Hur stor är familjen, ska ni få plats med släkt, vänner och grannar? Om ni är utefter en matgrupp för stora släktmiddagar kan det vara bra med en matgrupp som har illäggskiva, då är det bara att dra ut bordet och sätta till några fler stolar för att ha plats med hela familjen.
Hur många stolar behöver ni, ska ni ha plats för familjen eller hela släkten? Om matplatsen är till för att och middagsbjudningar kan man med fördel köpa några extra stolar för att få plats med så många som möjligt.
bilder_turin_matbord
bilder_nice_matbord

3. Vilket material

Vid val av material är det bra att tänka på vart möbeln ska stå, om det är på en mindre ytan kan man med fördel välja en matgrupp i ett nättare material som aluminum, plast eller teak. Dessa möbler är oftast lätta att flytta, teaken kan vara lite tyngre men är oftast mycket nätt i formgivningen. Stolar i konstrotting har en lite mer loungekänsla över sig som passar perfekt när man vill ha en möbel för att både äta och hänga i, men kräver oftast lite mer utrymme. Beroende på material kräver det olika underhåll. Möbler i aluminium är underhållsfria borstsett från att de gott och väl kan spolas av innan och efter sommarsäsongen.
leone_utemobler_brasommarmobler-1
colby_matgrupp_brasommarmobler-1
Detta gäller även för konstrotting, det bästa är att ta milt diskmedel och ljummet vatten och torka av möblerna med en trasa. Underhållet för teakmöbler beror lite på vilket utseende du är ute efter. Om du vill att teaken ska bevara den bruna färgen ska möblerna oljas in 1-2 gånger per år. Teakmöbler som en gång oljats in måste fortsättas att oljas in då träet annars kan spricka. Om du istället vill ha en gråtonad teak låter du möblerna åldras naturligt, efter några år kommer det bildas en skyddande grå patina. I och med att teak är ett levande material kan det uppstå skönhetsspprickor, vilket är fullt normalt.

Se hela vårt produktsortiment