En sommar fylld med inspiration

- hos Brafab i Hishult

Mitt i gränslandet mellan Hallands öppna kuster och Smålands djupa skogar har Brafab sitt kontor fyllt med fräcka nyheter inför säsongen men även gamla godingar som håller i åratal. Förra veckan spenderade hela företaget två dagar i detta gränsland hos Brafab för att lära oss mer om nyheter inför säsongen, material och sittkomfort samt för att ladda inför en sommar fylld med inspiraiton. Det finns alltid mer och mer att lära sig om möbler och deras material. Vilken del av teaken som är fetast och finast, vilket material på dynor som är att föredra och skillnad på en blästrad och vitpigmenterad möbel?


Olika typer av teak

Teak finns i alla dess former: obehandlad, blästrad, vitpigmenterad samt vitblästrad. Men vad är egentligen vad? Detta var en av de saker vi redde ut hos Brafab.

brafab_brasommarmobler_elatiElati soffgrupp är gjord av A-teak vilket innebär att träet är taget från den fetaste delen av teaken vilket oftast är stammen. A-teak är mycket slät till ytan och har färre färgskiftningar än B- och C-teak.

brafab_vevi_brasommarmoblerVevi är gjord av obehandlad A-teak.

brafab_papaya_brasommarmoblerDynlådan Papapya är gjord av obehandlad A-teak.

brafab_turin_teak_brasommarmoblerTurin klassas som C-teak. Vilket innebära att teaken inte är lika fet och oljig som A-teak. Det kan vara fler kvistar och färgskiftningar i möblerna men det kan även vara lika få som i A-teak. Detta gör Turin till en mycket prisvärd serie och personlig då det kan skifta i färgerna.

utemobler_domingo2_brasommarmoblerOlivet har detaljer i obehandlad B-teak.

brasomamrmobler_brafab_material_turinOm teaken får åldras utan inoljning eller annan behandling mer än att tvättas av någon gång per år bildas en grå vacker patina som även verkar som en skyddande hinna.

IMG_4993_brutus kopieraBrutus är i vitblästrad B-teak, vilket innebär att ytan är behandlad för att få fram strukturen i träet, därefter vitpigmenterad. Efter hand bildas en grå skyddande patina om inte blästringen upprepas regelbundet.


Dynor

Det finns många typer av material på dynor: polyester, olefintypg, sunbrella och textilene.

dynor_brasommarmobler_brafabutemobler_elati_brasommarmoblerTrots den aningen suddiga bilden ser ni strukturen i tyget på Elatis dynor. Dessa dynor är klädda med olefintyg vilket är ett mycket slitstarkt och tåligt tyg.

IMG_4926_mackenzie_brasommarmobler_utemoblerMackenzies dynor är i 100% polyester vilket är mycket slitstarkt och har ett uvskydd på 3-5 på en skala om 8 steg. Dynorna i Mackenzie har sömmarna utåt vilket ger soffgruppen dess fräcka karaktär.

utemobler_olivet5_brasommarmoblerMjuka tjocka dynor i serien Olivet. Dynorna har olefintyg vilket innebär att det är ett grövre tyg som är mycket slitstarkt och tåligt.

brafab_vevi_brasommarmoblerMatgruppen Vevi har sitsar av textilene vilket är ett mycket slitstarkt och bekvämt tyg.


Bilder

Nedan ser ni fler bilder från vår vistelse hos Brafab.

Odessa_brafab_brasommarmobler_utemoblerOdessa_brafab_utemobler_brasommarmoblerOdessa cafébord.

utemobler_domingo3_brasommarmobler utemobler_domingo2_brasommarmoblerOlivet matgrup.

IMG_4925_belfort_brasommarmobler_utemoblerBelfort soffgrupp.

brasommarmobler_utemobler_brafabArras cafégrupp.


Se hela vårt produktsortiment